Wat therapeuten je NIET vertellen over (chronische) stress en trauma maar Johealing wel.

 

In de huidige stressvolle maatschappij lopen steeds meer mensen vast. Ondanks bewustzijn, ego werk, innerlijk kind werk, therapie, gezonde voeding en voldoende beweging lukt het veel mensen niet om hun trauma's te genezen. Dit uit zich dan vaak in mentale en fysieke klachten. 

 

Het is niet voldoende om alleen maar te werken aan een positieve mindset.

 

Johealing Reiki is dé sleutel voor genezing van trauma. De sleutel is te vinden in het zenuwstelsel. Dankzij een netwerk van zenuwen dat over het hele lichaam is verspreid krijgen je hersenen informatie waarop ze reageren. Als je zenuwen bijvoorbeeld een gevaar doorgeven zorgen je hersenen tot je in actie komt. 

 

Zo regelt het zenuwstelsel alle handelingen zoals het aansturen van de spieren, het verwerken van zintuiglijke prikkels maar ook emotionele en verstandelijke processen. Wat veel mensen niet weten is dat trauma's zich vastzetten in het lichaam en specifiek in het zenuwstelsel. Daardoor voelen we ons voornamelijk onrustig, onveilig of angstig. 

Daardoor hebben gesprekken met een therapeut vaak niet het gewenste effect als het zenuwstelsel niet wordt aangepakt. Medicatie bied ook geen lange termijn oplossing omdat dat symptoombestrijding is. Hoewel grote trauma's de hoofdoorzaak zijn van PTSS (posttraumatisch stress stoornis), kunnen kleine trauma's een vergelijkbare stressreacties oproepen. Het is niet zozeer de gebeurtenis zelf, maar hoe onze hersenen verwerken en opslaan. Telkens wanneer ons vermogen om ermee om te gaan overweldigend is, verwerkt ons lichaam de gebeurtenis als trauma en gaan we over op de overlevingsmodus:

  • vechten
  • vluchten
  • bevriezen

 

Als het zenuwstelsel ontregeld is kan het zijn dat we stress of angst ervaren als daar helemaal geen aanleiding voor is. Deze onbewuste processen kunnen de kwaliteit van ons leven ernstig beïnvloeden. De menselijke overlevingsmodus gaat veel dieper dan emoties en dieper dan mindset. Alleen onze gedachten veranderen is dus niet voldoende. We dienen ook het zenuwstelsel van trauma te helen. 

Als je geboren wordt onder stressvolle omstandigheden, als je moeder of vader gestrest was. Of als er geestelijk of lichamelijk misbruik heeft plaatsgevonden heeft dat grote invloed op het zenuwstelsel. Maar ook een stressvolle gebeurtenis, stressvolle zwangerschap van je moeder en de voorgeschiedenis van je ouders (en voorouders) spelen een rol. 

Deze bekende patronen ga je later in je volwassen leven vaak keer op keer herhalen. Het is daarom belangrijk dat je emoties die zich in het lichaam manifesteren gaat leren herkennen, observeren en doorvoelen. En zo emotionele weerstand in jezelf leert te doorzien. 
Je lichaam heeft twee zenuwstelsels namelijk:

  1.  Het centrale zenuwstelsel, dat onder invloed van je wil staat. Hiermee kun je bijvoorbeeld bewegen door je spieren aan te sturen.
  2. Het autonome zenuwstelsel, dat niet onder invloed van je wil staat. Je kunt dit slechts indirect beïnvloeden.

Het autonome zenuwstelsel is enorm belangrijk en regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam. Het bestaat uit twee regelsystemen. 

  • De Orthosympathicus (afgekort tot Sympathicus) en de Parasympathicus helpt je te 'overleven' 'vechten' en 'vluchten'.
  • De Parasympathicus helpt je herstellen en rusten.

 

Met een reiki behandeling help ik het parasympatische regelsysteem om te herstellen en rusten. Dit doe ik door de Nervus Vagus in het lichaam te stimuleren. De Nervus Vagus helpt om te helen van stress en trauma dat is opgeslagen in het lichaam.